درس خواندن برای کودکان معمولاً یک فرایند چالشبرانگیز و دشوار است. آنها ممکن است از طولانی بودن مدتزمان مطالعه یا محتوای درسها خسته شوند. بهعنوان والدین، شما میتوانید نقش مهمی در الهامبخشی و انگیزهدهی به کودکان برای درس خواندن داشته باشید.
ایجاد محیطی آرام و مناسب برای مطالعه، شرکت در فعالیتهای آموزشی با کودکان و تشویق آنها برای یادگیری، همه میتوانند در جهت افزایش انگیزه و علاقه آنها به درس خواندن مؤثر واقع شوند. در این مقاله، به بررسی ۱۱ راهکار مؤثر والدین برای الهامبخشی و تقویت انگیزه مطالعه در کودکان میپردازیم. اجرای صحیح این راهکارها میتواند به شکلگیری عادت مطالعه و یادگیری در کودکان کمک کند.
روشهای انگیزه دادن به کودک میتواند از طریق مشاوره معلم در آموزش آنلاین زبان انگلیسی کودکان در خانه یا آموزش زبان انگلیسی بچهها در آموزشگاه نیز صورت بگیرد. کافی است که کمی پرسشگر باشید و به فرزندتان اهمیت بدهید تا تاثیرات مثبتش را در کودکتان ببینید.
1.ایجاد محیط مناسب برای درس خواندن
ایجاد محیط مناسب و آرام برای درس خواندن یکی از مهمترین راهکارها برای افزایش انگیزه یادگیری در کودکان است. والدین باید فضایی را در خانه فراهم آورند که کودک در آن بتواند بدون هیچگونه تشویش یا مزاحمتی مشغول مطالعه شود. برای ایجاد چنین فضایی، ابتدا باید صداهای مزاحم مانند تلویزیون، موسیقی یا صحبت کردن بلند دیگر اعضای خانواده را حذف کرد.
همچنین تلفن همراه و سایر وسایل الکترونیکی که ممکن است کودک را از تمرکز بر درس بازدارد باید دور نگه داشته شوند. علاوه بر این، میز و صندلی مناسبی برای نشستن راحت کودک فراهم آوردن و روشنایی مناسب را در اختیار او قرار دادن بسیار مهم است. والدین باید با رعایت این نکات اساسی، فضایی آرام که باعث افزایش تمرکز میشود برای فرزند خود فراهم کنند تا بتواند بدون هیچگونه استرس و فشاری به مطالعه بپردازد.
2.ارائه الگوی مثبت
والدین باید برای کودکان خود الگوی مثبتی در زمینه علاقه به یادگیری و مطالعه باشند. آنها باید با رفتار خود نشان دهند که خودشان نیز بهطور مرتب مشغول مطالعه و یادگیری هستند. برای مثال، میتوانند در محضر کودکشان مقالات، روزنامه یا کتابهای مربوط به موضوعات مختلف را مطالعه کنند.
علاوه بر این، با خواندن کتابها و مقالات مرتبط با علایق و سن کودکشان، میتوانند او را تشویق به مطالعه کنند. همچنین میتوان از کودک خواست تا پس از خواندن داستان یا متنی، درباره محتوای آن برای والدین توضیح دهد. این کار باعث میشود کودک احساس کند والدین او نیز علاقهمند به یادگیری هستند و او را برای مطالعه تشویق میکنند.
3.تشویق و تمجید
تشویق و تمجید مؤثر کودکان در پیشرفت آنها بسیار مهم است. هنگامی که والدین متوجه تلاش و پیشرفت فرزندان در مطالعه و فعالیتهای درسی میشوند، باید آنها را تحسین و تشویق کنند. برای مثال میتوانند بگویند که چقدر از تلاش فرزند قدردانی میکنند یا او را تبریک بگویند. علاوه بر کلامی، میتوان از تشویقهای غیرکلامی همچون اهدای هدیهای کوچک یا برگزاری یک وعدهغذای موردعلاقه فرزند استفاده کرد. این اقدامات باعث میشود کودک احساس کند تواناییها و تلاشهایش دیده میشود. در نتیجه انگیزهاش برای یادگیری بیشتر میشود.
4.تعیین اهداف قابل دسترس
قابلیت اندازهگیری و دسترسیپذیر بودن اهدافی که برای کودکان تعیین میشود، بسیار مهم است. بهتر است والدین با کمک گرفتن از فرزندان خود، اهداف کوچک و قابل دستیابی را برای آنها تعیین کنند. برای مثال میتوان هدفگذاری کرد که فرزند تا پایان هفته دو فصل از کتابدرسی را بخواند یا تمرینهای فصل قبل را انجام دهد. پس از دستیابی به هدف، والدین باید فرزند را تشویق کنند. با اینکار انگیزه یادگیری در کودک افزایش مییابد و میفهمد که تلاشش نتیجه میدهد. میتوان اهداف دستیافتنی را با افزایش سختی بهتدریج افزایش داد.
5.ایجاد برنامهریزی منظم
ایجاد برنامهریزی منظم برای زمانبندی مطالعه و وظایف درسی کودک در افزایش انگیزه و یادگیری مؤثر است. والدین باید با همراهی فرزندانشان برنامهای را طراحی کنند تا مشخص شود هر روز در چه زمانهایی به مطالعه و تکالیف پرداخته میشود. برای مثال میتوان تعیین کرد روزانه ۱ ساعت پس از بازگشت از مدرسه زمان مطالعه است و یک ساعت دیگر هم برای تکالیف. با اجرای دقیق این برنامه، کودک میفهمد که باید در زمانهای مقرر مشغول مطالعه شود نه فعالیتهای دیگر. همچنین باعث افزایش یادگیری و بهرهوری او میشود.
6.با معلم او صحبت کنید
همکاری و ارتباط منظم با معلمان فرزند بسیار مهم است تا بتوان نقاط قوت و ضعف او را شناخت و راهکارهای مؤثری را برای پیشرفتش اتخاذ نمود. بهتر است والدین با معلمان صحبت کنند و از نزدیک در جریان عملکرد درسی فرزندشان باشند. میتوان با معلم درباره موضوعاتی که کودک در آن ضعف دارد یا علاقه بیشتری نشان میدهد صحبت کرد. همچنین والدین و معلم میتوانند استراتژیها و راهکارهایی مانند برنامهریزی مطالعاتی، تکالیف خارج از مدرسه و تشویق پیشرفتها را طراحی کرده تا کودک بتواند مهارتها و علاقهاش را تقویت کند. این همکاری میتواند باعث پیشرفت بهتر فرزند شود.
7.از تکنولوژی استفاده کنید
برای جلب توجه کودکان به دروس، میتوان بهخوبی از ابزارها و امکانات تکنولوژی استفاده کرد. کودکان در دوران امروز بسیار علاقهمند به فناوری هستند و با استفاده از وسایل الکترونیکی مانند تبلت و لپتاپ آشنایی دارند. معلمان و والدین میتوانند دروس را با استفاده از ویدئوها، بازیهای آموزشی، نرمافزارها و اپلیکیشنهای آموزشی زیباتر و جذابتر ارائه دهند. مثلاً میتوانند برای تقویت مهارت خواندن، کتابهای صوتی تهیه کنند یا برای تقویت ریاضی، بازیهای محاسباتی پیشنهاد دهند. با اینکار نهتنها توجه کودک جلب میشود؛ بلکه یادگیری او نیز به شیوهای علاقهمندانهتر صورت میپذیرد.
8.بیش از حد نصیحت نکنید
یکی از راههای بیاثر و مخرب در فرایند فرزندپروری مکرراً سخنرانیهای طولانی و اغراقآمیز والدین درباره اشتباهات و نقاط ضعف فرزند است. این رفتار باعث میشود کودک گوش ندهد و همچنین مفید نخواهد بود. بهتر است والدین دستورالعملهای خود را بهصورت ساده، واضح و مختصر ارائه دهند و از سخنرانیهای طولانی بپرهیزند. همچنین باید از مجازاتهای بیش از حد و تهدید خودداری کرد. سخنان کوتاه و بامحبت بیشتر مؤثر واقع میشود. تنش و استرس ناشی از سخنرانیهای طولانی تأثیر منفی بر رفتار کودک خواهد گذاشت.
9.رشوه ندهید
از جمله روشهای غلط در انگیزش کودکان به مطالعه، رعایت قولهای غیرواقعی مبنی بر پاداش دادن به او در صورت کسب نمره خوب است. والدین نباید به کودکشان وعده بدهند که در صورت موفقیتشان در تحصیل، هدیهای برایشان خواهند آورد. اینکار منجر به از دست رفتن انگیزهٔ کودک در یادگیری خواهد شد و او را وادار میکند تنها بهمنظور دریافت پاداش به مطالعه بپردازد. همچنین ممکن است در صورت عدم اعطای پاداش، برای والدین مشکلساز شود. بهتر است والدین با تشویق، حمایت و راهنمایی کودک را به یادگیری علاقهمند کنند تا از این روش غلط پرهیز شود. اگر بتوانید باتوجهبه تفاوت رشوه دادن و هدیه کودکانتان را تشویق کنید آنها انگیزه پیدا خواهند کرد.
10.داستان تعریف کنید
یکی از روشهای جذاب و مؤثر برای انتقال پیامهای ارزشمند به کودکان، استفاده از داستانهاست. توجه کودکان برای مدت زمان طولانی جلبکردن دشوار است. داستانها میتوانند توجه آنها را به خود جلب کنند. والدین میتوانند قبل از خواب، داستانهای کوتاه اخلاقی را برای فرزندانشان بخوانند که در آن مزایای مطالعه و یادگیری بهسادگی مطرح شود. مثلاً داستان دختری که با مطالعه توانسته است مشکلاتش را حل کند. همچنین میتوان از بازیهای داستانی برای انتقال مفهومهای آموزشی استفاده کرد. این روش میتواند کودک را تشویق به مطالعه نماید.
11.یک همراه برای او پیدا کنید
یافتن یک همراه برای فرزند در فرایند یادگیری میتواند مفید باشد. والدین میتوانند با گفتوگو با فرزندشان، دوستانی را که بتوانند با هم درس بخوانند شناسایی کنند. همچنین میتوان با مسئول کتابخانه محلی یا معلم مدرسه در مورد امکان تشکیل گروههای درسخوانی مشورت کرد. والدین هم میتوانند بهصورت هفتگی در منزل جلساتی برای درسخواندن بچهها ترتیب دهند. دوستان میتوانند در موضوعاتی که یکی قویتر است به یکدیگر کمک کنند. والدین نیز میتوانند از طریق بررسیهای منظم سرعت یادگیری آنها را سنجیده و افزایش دهند. اینکار باعث شکلگیری عادت مطالعه در فرزند میگردد.
شاید از خودتان پرسیده باشد که چگونه به کودک خود برای درس خواندن انگیزه بدهیم؟ انگیزه دادن به کودکان برای یادگیری زبان دوم، راهکارهای خاص خودش را میطلبد. یک سری رفتارها مثل نصیحت یا غر زدن بیش از حد روی کودک رفتار کاملا عکس دارد. بنابراین باید سعی کنید با ملایمت و رفتارهای نرم او را به سمت یادگیری زبان سوق دهید. راههایی مثل ایجاد محیط آرام برای درس خواندن، تشویق کودک، هدفگذاری، برنامهریزی منظم و … گوشهای از این راهحلهاست.
سخن پایانی
بهکاربردن روشهای مختلف ذکر شده در این مقاله میتواند به والدین کمک کند تا به طور مؤثری انگیزه مطالعه را در فرزندانشان افزایش دهند. باید توجه داشت هر کودکی ممکن است به روشهای مختلفی علاقه داشته باشد. صبر و مهربانی، ارزیابی منظم پیشرفتها و تشویق مستمر فرزند از جمله عواملی است که به موفقیت در این زمینه کمک میکند. والدین باید برای ایجاد بهترین شرایط برای یادگیری فرزندشان تلاش کنند تا او را برای موفقیت در حرفه بعدیاش آماده سازند.